De boerderij Heyde Hoeve staat in Gerwen, Noord-Brabant. Hier is de Heyde Hoeve coöperatie in 2000 opgericht. De boerderij ligt op de landerijen die vroeger behoorden tot Priorij Hooidonk. Dat was een klooster van de reguliere kanunnikessen van Augustinus, nabij de Nederwettense buurtschap Hooidonk. Het heeft bestaan van 1146-1648.
“Wij zijn van oorsprong al een coöperatie. Zo zijn wij begonnen. Vier boeren vonden elkaar omdat wij het gevoel hadden dat het anders moet. Wij hebben ons losgemaakt van hoe varkens hier in Nederland gehouden worden, omdat wij geloven dat er een manier van leven bestaat die beter is. Beter voor producent, consument én voor al onze varkens.
Onze varkens zijn voornamelijk van het Duroc ras. Dat levert mals, sappig en smaakvol varkensvlees op. Het Duroc varken kenmerkt zich door mooi gemarmerd vlees. Uit onderzoek blijkt dat consumenten een betere smaak en kwaliteit waarnemen van varkens van de Heyde Hoeve. Ook is het wetenschappelijk vastgesteld dat de malsheid van het varkensvlees kan worden toegeschreven aan het Duroc ras (bron: Blanchard 1995).
In oktober 2012 is het Heyde Hoeve varken gekozen tot het meest duurzame en lekkere varken van Nederland.
Een smaakjury met culinair journalist Jeroen Thijssen (Trouw), Robert Jeurissen (restaurant Coco Pazzo in Houten) en Johan van Uden (slagerij Chateaubriand in Heemstede) koos uit de meest innovatieve inzendingen de lekkerste. Van Uden: “Het oordeel van de jury was unaniem. Als je het varkensvlees van de Heyde Hoeve in je mond steekt proef je het meteen. Sappig, goeie bite, goeie smaak.”